Muziek & Scene

Voor 2022-2023 te boeken: PA’dam met Canto Ostinato – The Vocal Experience

Unieke vocale versie van Ten Holts beroemdste stuk! lees meer op www.padam.nu 

Maria heeft inmiddels vele stukken en programma’s op haar naam staan waarin zij een bijzondere combinatie heeft gemaakt van traditioneel koorrepertoire met een bijzondere uitvoeringsvorm. Zo maakte zij in 2016 een eigen productie bij Cappella Amsterdam waarin stukken van o.a. De Leeuw, Nielsen, Milhaud en Michans tot een doorlopende voorstelling leidden waarbij eenzelfde stuk maar liefst 4 maal in andere setting werd uitgevoerd als rode draad.

PAdam zingt(!) Bachs Goldbergvariaties, met Vincent Bijlo als Bach, een impressie. – YouTube

Met PA’dam benadert ze regelmatig instrumentale muziek vanuit een vocale bewerking, zoals Bachs Goldbergvariaties, maar bijvoorbeeld ook Mozarts Requiem.

 

Door de toevoeging van theatrale elementen, een complete choreografie, bijzondere opstellingen en verschillende bezettingen binnen één programma, weet ze uitvoerenden en publiek te verrassen en te prikkelen.

Maria was afgelopen seizoenen als koorleider betrokken bij Einstein on the Beach, een productie van Ictus Ensemble en Collegium Vocale Gent, die eind 2022 opnieuw in reprise gaat: Einstein on the beach (with Suzanne Vega) | Ictus

Ook is ze in april 2022 als assistent- dirigent betrokken bij het theatrale Circus of Life- The Living Room, een productie van het Groot Omroepkoor: A circus of life – The Living Room – Groot Omroepkoor

 

 

 

Maria’s versie van ‘Autorap’, componist Jan Vriend

Om zangers en koren hierin op te leiden heeft ze een scala aan oefeningen ontwikkeld, waarvan ze een deel ook gebruikt binnen trainingen voor het bedrijfsleven.
Belangrijkste elementen hierbij zijn: alle vormen van contact, aandacht, focus en concentratie.
Als u hier meer over wilt weten, kijkt u dan verder bij Workshops.

 


Bi-Ba-Bo van componist Simeon ten Holt in de Jaarbeurs Utrecht’

Een voorbeeld van een koorwerk in een geheel nieuwe uitvoeringsvorm is Simeon ten Holts Bi-Ba-Bo, oorspronkelijk geschreven voor vocaal kwartet. Na overleg met Simeon ten Holt kreeg Maria de vrije hand om van dit stuk een kooruitvoering te maken met een zelf ontwikkelde choreografie.
Maria heeft dit stuk vele malen uitgevoerd met het Nederlands Studenten Kamerkoor, zowel in de reguliere tournee als bij diverse evenementen in binnen- en buitenland.

Enkele composities waar Maria een theatrale zetting of regie van heeft gemaakt:
C. Jenkins- A mass for peace
S. ten Holt- Bi-Ba-Bo
J. Haydn- Die Jahreszeiten
F. Mendelssohn- Die erste Walpurgisnacht
J. Vriend- Autorap
G. Gould- So you want to write a fugue?
G. Fauré- Les djinns
J. Bremer- Mobielebelle
Diverse arrangementen Lichte Muziek