CV kort

                                                                                                                                                  Foto: Lou Wolfs

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Met organist Wim Dijkstra leidt ze al ruim 15 jaar de concertserie Bach in Monnickendam.

Per 2023 is Maria verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als Hoofdvakdocent Koordirectie.

Met PA’dam initieert Maria unieke producties, zoals afgelopen jaren Bachs Goldbergvariaties in een vocale versie, Mozarts Requiem in een totaal ander jasje. Ook begeeft ze zich met PA’dam regelmatig in de wereld van (heavy)metal muziek met wereldberoemde bands als Epica.

 

Maria is regelmatig werkzaam als assistent- dirigent en koorleider. In huidig seizoen o.a. voor Collegium Vocale Gent, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor.

In de Corona-jaren heeft Maria zich daarnaast ontwikkeld als specialist op het gebied van digitaal repeteren en coachen via media als Zoom en Jamulus. Ook als docent bij o.a. de Kurt Thomas Cursus en de Stichting Huismuziek.

Onder de naam OPMaat geeft ze workshops voor bedrijven over leiderschap en groepsdynamiek. Er zitten nogal wat parallellen tussen het werk van een dirigent en bijvoorbeeld een manager of teamleider! Op verfrissende onconventionele wijze traint Maria uw team op actieve wijze, waarbij intensieve samenwerking en een directe open manier van communiceren centraal staan.

In 2017 en 2018 was Maria een van de dirigenten van het internationale EuroChor. Tussen 2017- 2020 was zij tevens artistiek leider en dirigent van het Belgisch Nationaal Jeugdkoor BE-Vocal.  In 2016 was Maria gastdirigent bij Cappella Amsterdam, met een zelfgekozen theatraal programma. In maart 2017 leidde Maria de hedendaagse operaproductie ‘Cajanus, een gigantische opera’  op muziek van Egon Kracht. Van 2000- 2011 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor.

Met uiteenlopende gezelschappen gaf Maria concerten in heel Europa. Ze werkte met orkesten als Collegium Delft, Florilegium Musicum, Vaasa City Orchestra, International Bigband Rotterdam en Symfonieorkest Rijnmond. Van 2001-2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Ze trad op als gastdirigent bij o.a. The Gents, Couleur Vocale en het Amsterdams Bach Consort.

Maria is regelmatig jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, afgelopen seizoenen o.m. de European Award for Choral Composers en de International Competition for Young Choral Conductors in Italie.

Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss. Ook nam ze les bij o.a. Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh en Mark Shapiro (NY). In 1999 volgde ze de Internationale Meisterkurs Chorleitung o.l.v. Eric Ericson in Duitsland en in 2003 een masterclass o.l.v. Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen. In 2004 won ze de Baerenreiter Urtext Preis tijdens de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen.