CV kort

                                                                                                                                                  Foto: Lou Wolfs

Maria van Nieukerken is dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Met organist Wim Dijkstra leidt ze de concertserie Bach in Monnickendam. In 2017 en 2018 is Maria een van de dirigenten van het internationale EuroChor. Per 2017 is zij tevens artistiek leider en dirigent van het Belgisch Nationaal Jeugdkoor BE-Vocal. Maria is tevens werkzaam als assisten- dirigent, huidig seizoen voor o.a. Collegium Vocale Gent en het Nederlands Kamerkoor.

Afgelopen seizoen trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam, met een zelfgekozen theatrale programmering. In maart 2017 leidde Maria de hedendaagse operaproductie ‘Cajanus, een gigantische opera’  op muziek van Egon Kracht.

Met uiteenlopende gezelschappen gaf Maria concerten in heel Europa. Ze werkte met orkesten als Collegium Delft, Florilegium Musicum, Vaasa City Orchestra, International Bigband Rotterdam en Symfonieorkest Rijnmond. Van 2001-2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor. Ze trad op als gastdirigent bij o.a. The Gents, Couleur Vocale en het Amsterdams Bach Consort.

Maria is regelmatig jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, afgelopen seizoenen o.m. de European Award for Choral Composers en de International Competition for Young Choral Conductors in Italie.

Maria verzorgt workshops voor zangers, koren en dirigenten. Onder de naam OPMaat geeft ze workshops voor bedrijven over leiderschap en groepsdynamiek, afgelopen seizoen o.a. bij het Ministerie van Economische Zaken en tijdens de Young Trainee Battle van alle grotere Nederlandse bedrijven in Tivoli Vredenburg.

Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss. Ook nam ze les bij o.a. Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh en Mark Shapiro (NY). In 1999 volgde ze de Internationale Meisterkurs Chorleitung o.l.v. Eric Ericson in Duitsland en in 2003 een masterclass o.l.v. Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen. In 2004 won ze de Baerenreiter Urtext Preis tijdens de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen.