CV uitgebreid

Foto: Lou Wolfs

Maria van Nieukerken is werkzaam als dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Samen met organist Wim Dijkstra organiseert zij al elf seizoenen de concertserie ‘Bach in Monnickendam’, waar zij vijfmaal per jaar PA’dam & het Nicolaas Consort leidt in diverse programma’s. Sinds februari 2017 is Maria dirigent & artistiek leider geworden van het Belgian National Youth Choir BE-Vocal. In de zomers van 2017 en 2018 zal Maria een van de dirigenten zijn van het internationale EuroChoir, met concerten in Nederland en Estland.

Ook is Maria regelmatig werkzaam als assistent-dirigent, huidig seizoen o.a. voor Collegium Vocale Gent en het Nederlands Kamerkoor. In deze hoedanigheid werkte ze nauw samen met dirigenten als Yannick Séguin, Reinbert de Leeuw, Philippe Herreweghe, Zsolt Nagy, Stefan Asbury, Heinz Holliger en Marcus Creed

Daarnaast leidt Maria verschillende soorten workshops voor zangers, koren en dirigenten. Onder de naam ‘OPMaat’ geeft Maria workshops over leiderschap & groepsdynamiek voor bedrijven en andere organisaties. Zo leidde zij trainingen voor o.a. het Ministerie van Economische Zaken en gaf ze een workshop in Tivoli Vredenburg  tijdens de ‘Young Trainee Battle’ van alle grote Nederlandse bedrijven.

Koren en Orkesten- In januari 2016 trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam met een zelfgekozen theatraal programma. In voorjaar  2017 dirigeerde Maria de operaproductie Cajanus, een gigantische Opera, op teksten van Hetty Heyting en met muziek van Egon Kracht. Van 2001 tot 2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor, waar ze zich profileerde met hedendaagse muziek in combinatie met theatrale elementen. Ze trad op als gastdirigent bij o.a. The Gents, Couleur Vocale en het Amsterdams Bach Consort. Maria werkte samen met orkesten als Florilegium Musicum, Collegium Delft, Vaasa City Orchestra, het Nicolaas Consort, Rotterdams Symfonisch Blaasorkest, de Amsterdamse Tramharmonie en The International Bigband Rotterdam.

Jury’s & Masterclasses-  Maria treedt regelmatig op als jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, zoals bij de Belgische koorwedstrijd ‘Koor van het Jaar’ en bij het Internationale Koorfestival Tonen2000. In 2012 en 2014 nam Maria plaats in de jury voor de ‘European Award for Choral Composers’. In 2015 was ze jurylid tijdens de ‘International Competition for young Choral Conductors’ in Turijn. In 2015 en 2016 gaf Maria enkele masterclasses, samen met o.a. dirigent Louis Buskens en leden van het Calefax Rietkwintet.

PA’dam- Afgelopen najaar nam Maria met PA’dam het koor-aandeel op voor de nieuwe CD’s van de bands Epica en Xandria. In maart 2017 was PA’dam te gast in het Festival Unheard Music, waar een aantal wereldpremieres van Valentin Silvestrov werd gezongen op uitnodiging van het Matangi Quartet. In oktober 2017 kunnen amateurzangers samen met PA’dam zingen in een PA’dam & Friends concert. In najaar 2017 staat tevens de wereldwijde release gepland van de CD ‘PA’dam zingt! Bachs Goldbergvariaties’.

Bij PA’dam  dirigeerde Maria in 2015 de wereldpremière van de opera  De Buitenste Duisternis  van Wim de Ruiter en Bachs Hohe Messe.  In eerdere seizoenen leidde Maria bij PA’dam producties als Hoor Mij i.s.m. schrijfster Anna Enquist en  De Dood van de Romantiek. Ook ontwikkelde zij het theatrale concert ‘PA’dam zingt(!) Bachs Goldbergvariaties met Vincent Bijlo als Bach’. Met PA’dam werkte ze samen met o.a. het Metropole Orkest, het Residentie Orkest en Holland Opera. Ze leidde radio- en tv opnames, zoals voor ‘C- Majeur’ van de NCRV, ‘KRO Kerstconcert’ en een special met zanger Stef Bos. Ook maakte ze met PA’dam CD en DVD opnames met heavy metal grootheid Devin Towsend en de wereldberoemde band Within Temptation.

Toonkunst Rotterdam- Maria dirigeerde bij Toonkunst Rotterdam in de afgelopen jaren onder meer het Stabat Mater (Poulenc), Messa di Requiem (Verdi), Ein deutsches Requiem (Brahms), The Messiah (Händel), Mozarts Mis in c-Moll en het Te Deum van Pårt . Met Toonkunst Rotterdam organiseerde zij het ‘Spoken & Schimmen Festival’, rond een theatrale uitvoering van Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Ook voerde zij samen met Toonkunst Rotterdam A Child of our Time (Tippett) en  Friede auf Erden (Schönberg) uit in o.m. de Gedächtniskirche te Berlijn.  In juni 2015 dirigeerde Maria Toonkunst Rotterdam & het Delfts Symfonie Orkest in Mare Liberum van Roel van Oosten. Met Kamerkoor Toonkunst Rotterdam verzorgde zij afgelopen januari de wereldpremière van de koor-opera  Lippijn van Monique Krüs.

 

Opleiding- Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daar studeerde ze ook enkele jaren piano, bij Marcel Baudet en Alexandre Hrisanide. Ze volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh, Mark Shapiro (NY). In 1999 werd ze toegelaten tot de Internationale Meisterkurs Chorleitung onder leiding van Eric Ericson. In 2003 nam ze deel aan de masterclass van Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen met het Nederlands Kamerkoor. In september 2004 won ze tijdens de halve finale van de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen de Bärenreiter Urtext Preis.