CV uitgebreid

Foto: Lou Wolfs

Maria van Nieukerken is werkzaam als dirigent & artistiek leider van het professionele kamerkoor PA’dam, Toonkunst Rotterdam en Kamerkoor Toonkunst Rotterdam. Per 2023 is Maria verbonden als Hoofdvakdocent Koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Samen met organist Wim Dijkstra organiseert zij sonds 2004 de concertserie ‘Bach in Monnickendam’, waar zij vijfmaal per jaar PA’dam & het Nicolaas Consort leidt in diverse programma’s. Tussen februari 2017 en voorjaar 2020 was Maria dirigent & artistiek leider van het Belgian National Youth Choir BE-Vocal. In de zomers van 2017 en 2018 leidde Maria het internationale EuroChoir, met concerten in Nederland en Estland.

Ook is Maria regelmatig werkzaam als assistent-dirigent, huidig/afgelopen seizoen o.a. voor Collegium Vocale Gent, het Groot Omroep Koor en het Vlaams Radio Koor. In deze hoedanigheid werkte ze nauw samen met dirigenten als Yannick Séguin, Reinbert de Leeuw, Philippe Herreweghe, Zsolt Nagy, Stefan Asbury, Heinz Holliger, Marcus Creed en Benjamin Goodson.

Daarnaast leidt Maria verschillende soorten workshops voor zangers, koren en dirigenten. Onder de naam ‘OPMaat’ geeft Maria workshops over leiderschap & groepsdynamiek voor bedrijven en andere organisaties. Zo leidde zij trainingen voor o.a. het Ministerie van Economische Zaken en gaf ze een workshop in Tivoli Vredenburg  tijdens de ‘Young Trainee Battle’ van alle grote Nederlandse bedrijven.

Koren en Orkesten- In januari 2016 trad Maria op als gastdirigent bij Cappella Amsterdam met een zelfgekozen theatraal programma. In voorjaar  2017 dirigeerde Maria de operaproductie Cajanus, een gigantische Opera, op teksten van Hetty Heyting en met muziek van Egon Kracht. Van 2001 tot 2012 was Maria dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor, waar ze zich profileerde met hedendaagse muziek in combinatie met theatrale elementen. Ze trad op als gastdirigent bij o.a. The Gents, Couleur Vocale en het Amsterdams Bach Consort. Maria werkte samen met orkesten als Florilegium Musicum, Collegium Delft, Vaasa City Orchestra, het Nicolaas Consort, Rotterdams Symfonisch Blaasorkest, de Amsterdamse Tramharmonie en The International Bigband Rotterdam.

Jury’s & Masterclasses-  Maria treedt regelmatig op als jurylid tijdens internationale koor- en compositiewedstrijden, zoals bij de Belgische koorwedstrijd ‘Koor van het Jaar’ en bij het Internationale Koorfestival Tonen2000. In 2012 en 2014 nam Maria plaats in de jury voor de ‘European Award for Choral Composers’. In 2015 was ze jurylid tijdens de ‘International Competition for young Choral Conductors’ in Turijn. In 2015 en 2016 gaf Maria enkele masterclasses, samen met o.a. dirigent Louis Buskens en leden van het Calefax Rietkwintet.

PA’dam- www.padam.nu

Toonkunst Rotterdam- www.toonkunst.nl

Opleiding- Maria studeerde koordirectie bij Daniel Reuss aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daar studeerde ze ook enkele jaren piano, bij Marcel Baudet en Alexandre Hrisanide. Ze volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Marcus Creed, Jos van Veldhoven, Paul van Nevel, Hans van den Hombergh, Mark Shapiro (NY). In 1999 werd ze toegelaten tot de Internationale Meisterkurs Chorleitung onder leiding van Eric Ericson. In 2003 nam ze deel aan de masterclass van Uwe Gronostay en Hartmut Haenchen met het Nederlands Kamerkoor. In september 2004 won ze tijdens de halve finale van de International Competition for Young Choral Conductors in Wenen de Bärenreiter Urtext Preis.