De volledige agenda is in voorbereiding.

 1. Netwerkbijeenkomst St Maestro: De dirigent empowered

  Comment

  Zaterdag 7 oktober 2023, 10:00- 14:00
  Tilburg- De Loft

  Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt de netwerkbijeenkomst voor koordirigenten van Stichting Maestro weer plaats!
  inschrijven: Events – Stichting Maestro

  Het thema van deze bijeenkomst is “de dirigent empowered”.
  De vraag die centraal staat: hoe kunnen dirigenten het meest in hun kracht staan en vanuit hun kracht werken richting het koor en haar omgeving (bestuur, publiek, collega’s etc.)? En hoe benutten zij hun eigen kracht, die van het koor optimaal? Dit kan op verschillende manieren worden gezien:

  • Voorbereiding van concert of concerten/repetities.
  • De inrichting van een repetitie.
  • Taakverdeling tussen dirigent en bestuurVragen als: Ben je strak voorbereid of speel je meer in op het moment? Wat kun je van het bestuur verwachten? In hoeverre ben je flexibel in repertoirekeuze? Bepaal jij of laat je je ook inspireren door je koor? Waartoe ben je bereid buiten de repetities, ofwel wat kan er nog van jou als dirigent verwacht worden buiten repetitietijd en is dit bezoldigde of onbezoldigde tijd?

  De dag zal worden geopend door een kort optreden. Ensemblezang zowel onder leiding van dirigent als zonder dirigent wordt ten gehore gebracht

  Maria van Nieukerken (ervaren koordirigente en hoofdvakdocent koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam) verzorgt na dit optreden een inleiding over het thema van de dag en leidt een gesprek met de aanwezige dirigenten over hun krachten en hun problematiek met het optimaal benutten van hun kracht en die van hun zangers en koren.

  Na een pauze (met een broodje) gaan we interactief aan de slag met een ensemble dat mogelijk  mede gevormd wordt uit aanwezige dirigenten onder leiding van Maria.

  In een nagesprek bespreken we de slotconclusies van de dag en formuleren we samen wat Stichting Maestro eventueel nog kan betekenen voor de dirigenten om hun krachten beter te benutten en hierin te blijven leren.

  De netwerkbijeenkomst duurt van 10:00u tot 14:00u.
  Vanaf 9:30u ben je welkom om alvast een kop koffie of thee te komen drinken.
  Halverwege de bijeenkomst houden we een pauze met een broodje.

   

 2. PA’dam: Bach in Monnickendam

  Comment

  Zondag 29 oktober 2023- 16:00 u
  15:45u Muzikale toelichting

  Monnickendam- Grote Kerk


  PA’dam en het Nicolaas Consort o.l.v. Maria van Nieukerken, Wim Dijkstra, orgel
  Solisten: Marta Loncar (sopraan) en Samuel Wong (bas)

  Programma, o.a.:

  Bach- Kantate 116 : ‘Du Friedefurst, Herr Jesu Christ’
  Haendel- Water Music

   

  Entree: volwassenen €12,00, kinderen €1,00

  Kaarten: www.bachinmonnickendam.nl

  Bach in Monnickendam is de professionele concertserie van Waterland. Sinds 2004 organiseren dirigent Maria van Nieukerken en organist Wim Dijkstra jaarlijks ongeveer vijf concerten rond de muziek van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk in Monnickendam. Tijdens ieder concert klinkt een cantate van Bach, muziek op een van de monumentale orgels van de kerk, a capella koormuziek en instrumentale kamermuziek. Componist Gustavo Trujillo leidt ieder concert in met een toelichting op de muziek waarbij kamerkoor PA’dam en het Nicolaas Consort live voorbeelden zingen en spelen.

  De zangers van PA’dam en de instrumentalisten van het Nicolaas Consort zijn allemaal professionele musici met een grote affiniteit voor de muziek van Bach. De concerten zijn zeer afwisselend en laagdrempelig. De duur is beperkt tot ongeveer een uur en de toegangsprijs is laag. De aansprekende toelichtingen van Gustavo Trujillo maken kenners en leken stap voor stap vertrouwd met de muziek van Bach. De Grote Kerk van Monnickendam is met zijn monumentale grootte, imposante uiterlijk en prachtige orgels een perfecte concertlocatie.

   

 3. Workshopdag Ramirez- Misa Criolla

  Comment

  Zaterdag 28 oktober 2023
  10:00- 17:00
  Nieuwegein- De Kom

   

  Workshopdag Misa Criolla o.l.v. Maria van Nieukerken & Los Criollos
  inschrijven? huismuziek.nl/?id=160&course_id=8050

  Ariel Ramírez componeerde de Misa Criolla in 1963. Het is een combinatie van liturgische teksten en volksmuziekstijlen uit Argentinië. Ieder deel van de klassieke mis is gebaseerd op een specifieke traditionele muziekstijl. Deze mix maakt de Misa Criolla tot een zeer toegankelijk en ook swingend muziekstuk. Die specifieke Latijns-Amerikaanse ritmische patronen van binnenuit leren voelen, dat is het doel van deze dag. We maken hierbij ook gebruik van dans en bodypercussie. Je krijgt informatie over de herkomst van de ritmes en dansen waar de Misa Criolla op gebaseerd is en we werken aan de betekenis en uitspraak van de teksten. Er is ook gelegenheid de instrumenten van de musici te leren kennen. Aan het einde van de middag voeren we delen van het stuk uit voor een spetterende afsluiting van de workshop.
  De dag staat onder leiding van dirigent Maria van Nieukerken en de musici van de Latijns Amerikaanse formatie Los Criollos: Alvaro Pinto Lyon (gitaar, zang), Orlando Mino (gitaar, charango), Fred Abbingh (piano, accordeon) en Renato Freygang (slagwerk). Maria staat bekend om haar effectieve, aantrekkelijke en snelle manier van repeteren en Los Criollos staan vanuit hun achtergrond garant voor een authentieke behandeling van deze Zuid-Amerikaanse volksmuziek. Voorbereiding niet noodzakelijk. Je krijgt op de cursus de bladmuziek uitgereikt.

  Reacties van cursisten

  Over Maria van Nieukerken:
  ‘De docent was subliem. Het begon al met het inzingen; daarna zat iedereen direct in zijn/haar stem. Bijzonder was de manier waarop wij op muziek met elkaar kennis maakten als onderdeel van de ‘koorvorming’ en de aandacht op ritme en puls.’
  ‘Maria is een dirigente die je uitnodigt meer te doen dan je dacht te kunnen, op een prettige manier. Ze brengt heel veel energie mee.’
  ‘Ze is een vakvrouw die duidelijk weet hoe ze van een groep individuen binnen een paar uur een goedwerkend koor kan maken. Ze hield de vaart erin en de repetities vlogen voorbij. Je zat op het puntje van je stoel! Veel van haar geleerd, hoe ze een stuk aanpakt, hoe ze je leert naar anderen te luisteren. Kortom: geweldig.

 4. PA’dam & LudoWic in November Music

  Comment

  Donderdag 9 november 2023
  19:30u
  Den Bosch- Verkadefabriek Grote Zaal

   

  Soundscapes & electronics, koormuziek
  PA’dam & LudoWic

  Geen vintage synthesizer, drummachine of antiek keyboard is veilig voor de muzikale alleseter LudoWic. Deze grootmeester van de analoge elektronica durft groots te dromen. Tijdens November Music is er de wereldpremière van Linescapes waarvoor LudoWic het podium opstapt met het 16-koppige kamerkoor PA’dam.en daarbij zelf – naast analoge elektronica – ook het spectaculaire en bezwerende trautonium bespeelt.

  Speciaal voor November Music presenteert LudoWic zijn nieuwe album Linescapes. Een adembenemende, transcendente klankreis waarvoor LudoWic in zee gaat met het Amsterdamse kamerkoor PA’dam met dirigent Maria van Nieukerken. Spirituele koorklanken en serene synthesizerfantasieën komen samen in Linescapes. Visuals en muziek voeren de luisteraar naar ongehoorde oorden. Eerder oogstte PA’dam al veel succes met hun spectaculaire uitvoeringen van Bach’s  Goldbergvariaties en Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

  De Nederlandse musicus / kunstenaar Thijs Lodewijk alias LudoWic werkt nauw samen met zangeressen als Wende, Lakshmi en Maya Fridman. Tijdens LudoWics eigen hallucinante, elektronische droomtrips ontwaar je de invloed van acts als Tangerine Dream, John Carpenter en Nine Inch Nails, Maar zijn hartstocht voor de fysieke klankschoonheid van trance schemert steeds door in zijn hypnotiserende synthesizerodyssees.

  Met lef gaat LudoWic de diepte in en ontwikkelt hij in hoog tempo nieuwe klankideeën. Zo liet hij vorig jaar een nieuwe versie van de legendarische oersynthesizer, het trautonium, nabouwen. Bijna honderd jaar geleden werd deze allervroegste synthesizer ontwikkeld door Friedrich Trautwein in Berlijn. Nu blaast LudoWic dit unieke instrument weer leven in op de podia.

  Tickets: LudoWic ft. PA’dam (novembermusic.net)

   

 5. Mendelssohn- Elias met Toonkunst Rotterdam

  Comment

  Zaterdag 18 november 2023
  20:15u
  Rotterdam- Steigerkerk, Hang 18

  Koor & Orkest
  Toonkunst Rotterdam & Collegium Delft

  Dirigent
  Maria van Nieukerken

  Solisten
  Merel van Geest – sopraan
  Karen Langendonk – alt
  Henk Gunneman – tenor
  Jan Douwes – bas

  Volgend concert

  Informatie

  Ervaar de kracht en het drama van Mendelssohns epische oratorium, ‘Elias’, in een verbluffende uitvoering die je betoverd achterlaat.

  Met zijn zwevende melodieën, ingewikkelde koorarrangementen en krachtige aria’s is ‘Elias’ een van Mendelssohns meest ambitieuze werken. Van de openingsnoten tot de triomfantelijke finale, je wordt meegesleurd in een wervelwind van emoties, terwijl het verhaal van de oudtestamentische profeet wordt verteld in levendige details.

  Kom luisteren naar Mendelssohns “Elias” en laat je meevoeren naar een wereld van muziek, drama en inspiratie. Uitgevoerd door Toonkunst Rotterdam, Collegium Delft en solisten die dit meesterwerk tot leven brengen.

   

  Tickets: www.toonkunst.nl 

 6. Toonkunst Rotterdam: Feeling Good

  Comment

  Zaterdag 10 juni 2023, 20:15u
  Rotterdam, Bergsingelkerk

  Kamerkoor Toonkunst Rotterdam
  o.l.v. Maria van Nieukerken

  Feeling Good! Een heerlijk swingend concert van het kamer- en middenkoor van Toonkunst Rotterdam met als titelsong van dit concert Feelin’ Good (Michael Bublé, arr. R. Smits). Er volgen nog meer prachtige arrangementen, van musical- en film soundtrack, tot odes aan dieren, de wereld en de liefde.

  Kaarten: www.toonkunst.nl

 7. PA’dam & Metropole Orkest: Efteling in Concert

  Comment

  Zaterdag 1 april 2023- Rotterdam, Ahoy

  Woensdag 12 april 2023- Den Bosch, Brabanthallen

   

  Metropole Orkest & PA’dam brengen ‘Efteling in Concert’ voor Cinema in Concert
  o.l.v. Maurice Luttikhuis
  Koorleider: Maria van Nieukerken

   

Agenda

  Compleet archief