1. Einstein on the Beach- Collegium Vocale Gent

Philip Glass [1937–] * Einstein on the Beach

2 november 2018- 19:00, Concertgebouw Brugge (BE), 4 november 2018- 18:00, Philharmonie Essen (DE)

On tour vanaf mei 2019, in Nederland te zien 22 mei 2019- 20:15, De Doelen Rotterdam

Suzanne Vega verteller
    Germaine Kruip visuals
    Maarten Beirens dramaturgie

Collegium Vocale Gent
    Ictus Ensemble
    Maria van Nieukerken repetent & koorcoach
    Georges-Elie Octors muzikale leiding

Iconisch, grensverleggend en spraakmakend zijn maar enkele termen om de cultopera Einstein on the Beach te omschrijven. Hoewel componist Philip Glass en regisseur Robert Wilson dit sleutelwerk uit de 20e eeuw een opera noemden, deed geen enkel element uit de voorstelling ook maar enigszins denken aan het traditionele genre. Einstein duurt vier uur en wordt gespeeld zonder pauzes, heeft geen plot, er zijn geen gezongen rollen en het ‘orkest’ bestaat uit synthesizers, houtblazers, een sopraan en een koor. Geheel in de geest van titelfiguur Albert Einstein zingt het koor enkel getallen en notennamen. En dat is meteen ook de sleutel tot deze raadselachtige compositie: de makers stoeien met tekens en formules die aan de kern van het bestaan raken. Een indrukwekkende cast met popzangeres Suzanne Vega, de Nederlandse kunstenares Germaine Kruip, Collegium Vocale Gent en Ictus ontrafelen dit onvergetelijke werk!

Tickets& meer info: www.collegiumvocale.com

2. BEvocal in La Roche- Belgian National Youth Choir

Belgian National Youth Choir BEvocal o.l.v. Maria van Nieukerken

Zaterdag 10 november, 20:00- La Roche-en-Ardenne (BE)
    Details & Tickets: www.bevocal.be

AMBASSADEUR VOOR KOORZANG IN BELGIË

Een creatieve samenwerking tussen de drie taalgemeenschappen van het land

Een topkoor voor jongeren van 18 tot 30 uit heel België, dat jongeren kansen geeft om hun talenten te ontwikkelen. Een nieuwe, creatieve samenwerking tussen de drie taalgemeenschappen in ons land. Een ambassadeur voor koormuziek uit België die nationaal en internationaal optreedt.

Het artistieke concept van het koor wordt uitgewerkt door drie muzikale experts uit de drie taalgemeenschappen. De artistieke leiding is in handen van een dynamische, gerenommeerde internationale dirigent en een vocal coach uit België. De zangers worden geselecteerd op basis van audities. Voor de geselecteerde zangers organiseren we jaarlijks een zomerweek en vier weekends waarin gewerkt wordt aan het repertoire en de vocale vorming van de zangers.

3. PA’dam & PianoDuo De Lange & Van Nieukerken

Zondag 25 november 2018- 15:15, Grote Kerk Monnickendam

PA’dam o.l.v. Maria van Nieukerken

PianoDuo Laura de Lange & Maria van Nieukerken

Mark Heerink-orgel

Rondom Bach, Brahms & De Lange

Speciaal concert in de concertserie Bach in Monnickendam.

meer informatie & kaarten: www.bachinmonnickendam.nl

4. Lecture-Workshop Sing outside the Box- Turkey

16 – 18 November 2018 | Uçhisar, Cappadocia, Turkey – Conference Europa Cantat

Continuing the line of conferences discussing hot topics of the choral world, we are organising the 2nd edition of the public conference “sing outside the box”. We are setting up an exciting programme focusing on “different” ways to perform, to interact with (new and younger) audiences, and cooperation with other art forms.

Program on Saturday 17th of November- Afternoon: Lectures & Workshops, amongst others:

Surprise your audience! | Maria von Nieukerken (conductor)

There are many ways to please the audience of a concert. Quite many ways, also unfortunately, to bore them to death, even with excellent music sung by excellent singers. Maria van Nieukerken can conduct excellent singers and produce excellent music. But she sometimes tries to change the relation between the listeners and the artists, to play with their expectations and surprise her audience. So don’t be surprised if she invites you to try something new.

Maria van Nieukerken is conductor and artistic director of the professional chamber choir PA’dam, the Belgian National Youth Choir BEVocal, Toonkunst Rotterdam and the Toonkunst Rotterdam Chamber Choir. In the summers of 2017 and 2018 Maria was conductor of the EuroChoir in the frame of the Sing Outside The Box project.

More information & registration

5. Workshopdag Zing Zelf de Aria’s uit Bachs Weihnachts Oratorium

Zaterdag 24 november 2018- 10:00- 17:00

Lokatie ntb in Rotterdam

Zing zélf de Aria’s uit Bachs Weihnachts Oratorium! o.l.v. Maria van Nieukerken

(het vervolg op de succesvolle serie workshops ‘ Zing zélf de Aria’s uit Bachs Matthaus Passion’….)

Verdiep je een dag in Bachs Weihnachts Oratorium, beleef het verhaal en vooral de aria’s van binnenuit- door ze zélf te zingen!

We sluiten de dag af met een korte presentatie.

Kosten: E 30- 40,- (ex bladmuziek/lunch/koffie etc)

Info & Aanmelden:

Joris Smits: jorissmits@xs4all.nl

6. Bach: Weihnachts Oratorium XL

Vrijdag 7 december 2018 – 19:30, Laurenskerk Rotterdam

Bach- Weihnachts Oratorium

Toonkunst Rotterdam & Collegium Delft o.l.v. Maria van Nieukerken

Solisten:

Johannette Zomer- Sopraan, Marie Anne Jacobs- Alt, Gerben Houba- Tenor, Jan Douwes- Bas

Weihnachts Oratorium XL

Een van Bachs meesterwerken, avondvullend op een speciale manier. Letterlijk de ruimte vullend, de mogelijkheid iom in de pauze van gedachten te wisselen over muziek & achtergronden en een object wat gedurende de avond transformeert.

Meer informatie & Tickets: www.toonkunst.nl

7. BEvocal in Brussel- Belgian National Youth Choir

Belgian National Youth Choir BEvocal o.l.v. Maria van Nieukerken

Zondag 2 december 2018- 12:00, BOZAR- Brussel (BE)