PA’dam

PA’dam: Bijzonder Ondernemend

PA’dam is een jong professioneel kamerkoor uit Amsterdam. PA’dam onderscheidt zich door een ondernemende instelling, een veelzijdige programmering en een originele aanpak.
De zangers van PA’dam zijn zelfstandige en ambitieuze professionals. Zij hebben een conservatoriumopleiding afgerond en een eigen carrière (als zanger, componist, dirigent) opgebouwd, waarin PA’dam een belangrijke rol speelt. Door de solistische mogelijkheden van de zangers worden solopartijen door PA’dam zelf ingevuld, en kunnen ook optredens in kleine ensembles deel uitmaken van een concert. PA’dam biedt tevens ervaringsplaatsen aan studenten zang.

Origineel- PA’dam staat vanaf het begin onder de daadkrachtige en bindende leiding van Maria van Nieukerken. Zij heeft een zeer gevarieerde achtergrond. Door te experimenteren met de muziek zelf of met de vorm van uitvoering kiest zij vaak voor een originele benadering van het traditionele koorrepertoire. PA’dam zoekt zijn muzikale grenzen op, zoals bijvoorbeeld met Bachs Johannes Passion. PA’dam voerde deze uit het hoofd uit, wat een bijzondere ervaring was voor zowel het publiek als de musici. Op dit moment bereidt PA’dam de productie PA’dam ZINGT(!) de Goldbergvariaties voor, in samenwerking met cabaretier/musicus Vincent Bijlo die de rol van J.S. Bach zelf zal vertolken.

Veelzijdig- PA’dam heeft in zijn vijftienjarig bestaan een grote diversiteit aan producties op zijn naam gezet. Van Bach tot Schönberg, van oude Italiaanse madrigalen tot rockmuziek, van monumentale stukken van Poulenc en Messiaen tot stemmige en swingende kerstprogramma’s. PA’dam zoekt bovendien regelmatig samenwerking op met andere kunstdisciplines, zoals poëzie of beeldende kunst. Juist deze veelzijdigheid maakt dat het koor én de individuele zangers blijven groeien en steeds nieuwe inspiratie vinden.
PA’dam verzorgde bijvoorbeeld in 2007 samen met schrijfster Anna Enquist het programma Hoor Mij tijdens het Herdenkingsconcert op 4 mei in de Beurs van Berlage, maar stond in augustus hetzelfde jaar op het Lowlands Festival met het Metropole Orkest in Games in Concert. In 2008 trad PA’dam op in een uitverkocht Ahoy met de wereldberoemde band Within Temptation en organiseerde het koor zelf in het najaar de concertreeks De dood van de Romantiek.
Daarnaast werkte PA’dam afgelopen jaren samen met diverse orkesten, zoals het Metropole Orkest en het Residentie Orkest (Strawinsky ‘s Mis voor blazers en een geënsceneerde kindervoorstelling met Bachs Mattheus Passion. In 2011 werkte PA’dam mee aan de nieuwe cd van heavy metal grootheid Devin Townsend en zong een nummer in voor de Nederlandse bioscoopfilm Alle Tijd.
In 2012 trad PA’dam op bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door met een nieuwe compositie van Merlijn Twaalfhoven.

Publiekgericht- PA’dam musiceert op een open en indringende wijze, die het publiek persoonlijk raakt. Een concert wordt vaak ingeleid met een toelichting op het stuk, de componist en de uitvoering, gelardeerd met korte muzikale fragmenten. Na concerten van PA’dam is er gelegenheid om met de musici in contact te komen en te praten. In de PA’dam & Friends-concerten krijgen gevorderde amateurzangers de kans om samen met PA’dam een werk uit te voeren. Deze formule is bijzonder inspirerend voor zowel PA’dam als de ‘Friends’ en leidde in het verleden tot succesvolle uitvoeringen van Martin’s dubbelkorige Mis en Bachs Mattheus Passion.

Comité van Aanbeveling: Paul van Nevel- dirigent, Roberta Alexander- zangeres, Daniel Reuss- dirigent, Ton Hartsuiker- pianist, Daan Manneke- componist, Maarten Koningsberger- zanger, Lenie van den Heuvel- zangeres.

J.S. Bach: ‘Lasset uns den nicht zerteilen’, uit Johannes Passion
PA’dam en orkest o.l.v. Maria van Nieukerken, projekt ‘Johannes Passion By Heart’

Meer lezen over PA’dam: www.padam.nu